Quanta aigua va caure...

...Per a provocar la riuada de 1956?

Doncs jo havia calculat que caldrien uns 300mm (o litres per metre quadrat), però com sempre la realitat supera la ficció.

"El clima en la provincia de castellón" (Quereda, J. 1956) és un llibre que es pot trobar a la biblioteca de la UJI. A la pàgina 67 s'indica la precipitació màxima en 24 hores a diversos observatoris. Casualment la màxima registrada a l'embassament d'Onda és del dia 11-10-1956, amb un total de 230mm, a més, el mateix dia coincideixen els següents màxims:

L'Alcora: 132 mm
Almassora: 162.3 mm
Betxí: 241 mm
Nules: 270.5 mm
Sant Mateu: 158.5 mm (val, sant mateu queda un poc fora de l'àmbit d'influència de la conca de l'Anna)
Vila-Real: 147 mm
A més, el periòdic Mediterraneo d'aleshores diu que a castelló van caure 91 mm.

D'aquestes dades podem concluïr que aquell dia va caure una ben grossa a una extensa zona i que de moment els meus càlculs segueixen sent massa optimistes, ja que 230mm van provocar la riuada per a la que jo havia estimat que en caldrien 300.

Fotos del 56

Algunes fotos de la riuada del 56. que van apareixer al llibret de la falla Xixarro. Més imatges Molaria que si algú sap d'on son algunes fotos (llevat de les que son evidents, clar) m'ho diguera, ja que em vindria molt be, al poder senyalar l'alçada a la que va arribar l'aigua a diferents punts del poble.... i de pas si algú sap d'algun lloc on estiga encara senyalat el nivell de l'aigua que m'ho diga també.
Powered By Blogger